Sunday, 14 September 2014

Ciri-Ciri Menarik Windows 9 Bocor!


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Minggu ini sangat menarik kerana terdapat banyak maklumat berkenaan Windows 9 yang bocor di internet. 
Windows 9, sistem operasi keluaran syarikat gergasi yang tidak lagi asing pada pengguna komputer, iaitu Microsoft

Jika sebelum ini Microsoft tampil dengan Windows 8, kini syarikat itu akan memperkenalkan sistem operasi terbaru mereka iaitu Windows 9.
Tetapi, berita terbaru mengatakan Windows versi seterusnya ini tidak akan mengunakan nama "Windows 9", tetapi hanya "Windows".

Windows 9 dijangka akan dilepaskan pada tahun 2015.

Baiklah jom kita lihat feature menarik Windows 9 yang telah bocor di internet. Sumber berita diambil dari WinFuture.

Windows Store



Jika dilihat di dalam screenshot diatas, apabila apps Windows Store dibuka dalam window mode, terdapat satu icon baru di bahagian kiri atas. Apabila icon itu di klik, ia akan memaparkan senarai fungsi seperti Search, Share, Play, Project dan Setting. Menu ini juga membolehkan pengguna untuk menukar apps ke fullscreen.

Desktop Taskbar



Microsoft juga telah menambah beberapa butang baru di bahagian taskbar, iaitu di sebelah kiri terdapat butang search dan diikuti dengan butang untuk bertukar ke desktop yang lain. Fungsi ini diberi nama "virtual desktop" yang mana akan membolehkan pengguna untuk bertukar ke beberapa desktop yang lain. Fungsi ini sama seperti yang terdapat di dalam Linux Ubuntu, dikenali sebagai "Workspaces".

Di bahagian kanan taskbar pula terdapat satu butang notification yang baru, yang akan memaparkan "pop-up" mesej dari Windows Store apabila ditekan.

Start Menu

Windows 9 juga dikatakan hadir dengan Start Menu yang baru, mengantikan Start Menu yang terdapat di dalam Windows 8.
Berikut merupakan video demonstrasi Start Menu yang baru.





Virtual Desktop

Video fungsi terbaru yang hangat diperkatakan, "Virtual Dekstop".




Jika dilihat didalam video, Virtual Desktop dapat digunakan apabila butang virtual desktop ditekan. Butang ini terdapat pada taskbar.Fungsi "Virtual Desktop" ini telah lama diguna pakai di dalam sistem operasi Linux dan OS X.

Ok itu saja yang dapat dikongsikan. Sama-sama kita nantikan Windows 9.




Read More

Tuesday, 2 September 2014

Guna 2 Nombor WhatsApp dalam 1 Handphone


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 
Aplikasi chatting WhatsApp, pada hari ini menjadi salah satu aplikasi yang wajib ada buat pengguna smartphone. Siapa yang tak tahu apa itu WhatsApp kan? 

Dengan WhatsApp, kita dapat berchatting secara PERCUMA. selain itu ia juga ringan dan pantas. Kita boleh share gambar, video, lagu dan macam2 lagi.
Tapi, kelemahan WhatsApp ni satu ja, iaitu tak boleh guna lebih dari satu akaun WhatsApp atau nombor telefon.

Bagi yang ada 2 nombor telefon tu susah la.
Tapi jangan risau, hari ini aku nak ajar korang cara nak guna 2 nombor whatsapp dalam satu telefon.

Caranya ialah dengan guna OGWhatsApp.
OGWhatsApp adalah versi modded aplikasi WhatsApp untuk Android yang membolehkan korang menggunakan 2 nombor WhatsApp dalam satu peranti Tanpa “Root” dan ianya bekerja dalam satu masa yang sama. 

Ciri-ciri OGWhatsApp :

  1. Boleh guna 2 nombor whatsapp dalam satu telefon
  2. Boleh backup dan restore data
  3. Boleh pilih apps icon
  4. Boleh mute conversation dengan jangka yang lebih panjang, 1 abad!

Cara nak install OGWhatsApp :

  1. WhatsApp yang original korang jangan uninstall, sebab whatsapp ori ni diperlukan. 
  2. Mula-mula backup dulu data whatsapp korang. Kalau korang rasa perlu la. (Setting > Chat Setting >Backup conversations)
  3. Clear whatsapp data. Lagi bagus korang reinstall je terus. Bagi suci murni.
  4. Kemudian, rename folder /sdcard/WhatsApp folder kepada /sdcard/OGWhatsApp
  5. Dah tu, install la OGWhatsApp. Link download ada kat atas.
  6. Dalam OGWhatsApp, Install nombor lama dan Dalam original WhatsApp install nombor baru. Kenapa? Sebab OGWhatsApp boleh restore balik data lama.
  7. Siap!!
sumber : BistariCorner


Read More

Monday, 1 September 2014

7 Tips & Trick Smartphone Photography


Assalamualaikum dan salam sejahtera. zaman sekarang ni kebanyakan orang mesti akan ada smartphone. Smartphone terkenal dengan kecangihan hardware dan software nya. 
Selain itu, fungsi kegemaran orang ramai ialah camera yang canggih.

Siapa kata dengan smartphone, tak boleh tangkap gambar setaraf dengan DSLR? haaa jom tengok video ni, 7 trick ambil gambar guna smartphone. DSLR pun boleh kalah! 

Layan~







Read More

Tuesday, 26 August 2014

Amazon Membeli Twitch Dengan Harga $970 Juta


Syarikat gergasi Amazon telah membeli laman web streaming video game popular, Twitch dengan harga $970 Juta (3 Billion MYR) .

CEO Twitch, Emmett Shear, membuat pernyataan mengenai hal pembelian tersebut:

Today, I’m pleased to announce we’ve been acquired by Amazon. We chose Amazon because they believe in our community, they share our values and long-term vision, and they want to help us get there faster. We’re keeping most everything the same: our office, our employees, our brand, and most importantly our independence. But with Amazon’s support we’ll have the resources to bring you an even better Twitch. (TheNextWeb)

“Hari ini, saya senang mengumumkan kami telah berbincang dengan Amazon. Kami memilih Amazon karena mereka percaya pada komuniti kami, mereka berbagi nilai-nilai dan visi jangka panjang, dan mereka ingin membantu kami sampai di sana lebih cepat. Kami menjaga hampir semua (dalam keadaan) sama: pejabat kami, pekerja kami, jenama kami, dan yang paling penting kemerdekaan kita. Tapi dengan sokongan Amazon kami akan memiliki sumber daya untuk membawakan anda pada Twitch lebih baik.”

Menurut The Wall Street Journal, perbincangan antara Google dan Twitch sebelum ini tidak berjaya dan meninggalkan Twitch terbuka untuk dibeli oleh Amazon.

Twitch membolehkan gamers untuk berkongsi live feed gameplay mereka. Integrasi yang rapat dengan YouTube membuatnya Twitch sesuai untuk digandingkan dengan Google. Twitch pada hari ini telah memiliki 55 juta pengunjung oleh 1 juta penyiar.

Dalam pernyataan CEO Amazon, Jeff Bezos mengatakan:

“Seperti Twitch, kita terobsesi pelanggan dan suka berfikir secara berbeza, dan kami berharap untuk belajar dari mereka dan membantu mereka bergerak lebih cepat untuk membangun layanan baru bagi komuniti game."

Dengan pembelian Twitch, Amazon sekarang dapat memanfaatkan komuniti yang berdedikasi pada gamer untuk membeli game terbaru tentunya di Amazon.

Read More

Monday, 25 August 2014

Macam Mana Rupa Google Pada 1998?


Assalamualaikum dan salam sejahtera. Seperti yang kita tahu, laman enjin carian terbesar dan terkenal dunia adalah GOOGLE. Google dibangunkan oleh Larry Page dan Sergey Brin pada 4 September 1998
Korang pasti teringin nak tau macam mana rupa google.com ni masa mula2 dibangunkan dulu kan?

Hari ini aku nak ajar korang satu trick yang sangat menarik iaitu cara nak layari laman web GOOGLE versi retro pada tahun 1998.

Ok jom mula.senang je.

1. Mula-mula korang buka Google.com

2. Lepas tu korang search "google in 1998"

3. Jeng jeng jeng sekarang korang ada di website Google pada tahun 1998! hahah menarik kan?



Read More

Monday, 18 August 2014

Cara Unlock Broadband Huawei Maxis Celcom Digi UMobile

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pertama sekali aku nak mintak maaf kepada readers blog ni sebab dah lama aku tak update huhuhu. Sibuk sangat sampai tak sempat nak update. Apa pun terima kasih sebab masih setia baca blog aku. sedar tak sedar page views blog ni dah cecah 1 Juta lebih *wohoooo*

Ok kembali pada topik asal, hari ini aku nak ajar korang cara nak unlock broadband. method ni work untuk semua jenis broadband sama ada maxis, celcom, digi, u mobile, atau apa2 ja jenis broadband.

Ok jom!

1. Mula-mula sekali korang perlu tahu nombor IMEI broadband.
Cara nya, korang tengok di belakang broadband, atau di dalam broadband.cari IMEI. kemudian salin IMEI tu dimana2 sebab nak guna nanti.
Contoh IMEI :




2. Lepas tu, buka website ni :
http://tools.texby.com/unlock-codes/huawei/

Korang tulis IMEI broadband tu di dalam kotak kosong di website tu.


tulis IMEI di dalam kotak tu

3. Lepas tu, tekan SUBMIT.korang akan dapat hasil macam ni :



Yang aku buat kotak merah tu code untuk unlock. kalau yg betul tak dak XXX tu, tpi atas sbb tertentu aq terpaksa censored hehe. 

Korang copy code tu, sbb nak guna.

4. Sekarang korang masukkan SIM yang korang nak guna ke dalam boradband. tapi korang kena guna SIM yang berlainan dari broadband. Contohnya, kalau Broadband Maxis, korang masukkan SIM Celcom. macam tu la sebaliknya.

Lepas tu korang cucuk di laptop, dan buka software broadband tu. Secara automatik satu popup akan keluar mintak Unlock Code.

Korang paste code yang dapat di website tadi, ke dalam kotak popup tu.




Lepas tu tekan OK.

5. Bila berjaya, broadband korang akan detect signal sim baru tu. 



SIAP! lepas tu boleh connect dan guna internet macam biasa.

Ok itu saja. terima kasih. Assalamualaikum.


Read More

Saturday, 24 May 2014

Cara Menutup Akaun Facebook Orang yang Telah Meninggal Dunia


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Facebook merupakan satu medium sosial atas talian yang menjadi kegilaan ramai. Hampir semua orang ada facebook. Tapi yang menjadi masalah adalah apabila pemilik sesebuah akaun Facebook telah meninggal, dan akaun Facebook beliau tak boleh nak buka untuk deactivate

Facebook arwah mungkin ada gambar2 yang kurang sopan atau status2 yang boleh mengundang dosa kepada arwah. Jadi lebih baik tutup akaun facebook beliau.

Jadi hari ini aku nak share cara nak tutup atau deactivate akaun Facebook orang yang telah meninggal dunia. Di bawah aku ada sediakan video yang menerangkan step by step cara nak tutup akaun arwah.






sumber: PHC
Read More

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com