Monday, 18 August 2014

Cara Unlock Broadband Huawei Maxis Celcom Digi UMobile

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pertama sekali aku nak mintak maaf kepada readers blog ni sebab dah lama aku tak update huhuhu. Sibuk sangat sampai tak sempat nak update. Apa pun terima kasih sebab masih setia baca blog aku. sedar tak sedar page views blog ni dah cecah 1 Juta lebih *wohoooo*

Ok kembali pada topik asal, hari ini aku nak ajar korang cara nak unlock broadband. method ni work untuk semua jenis broadband sama ada maxis, celcom, digi, u mobile, atau apa2 ja jenis broadband.

Ok jom!

1. Mula-mula sekali korang perlu tahu nombor IMEI broadband.
Cara nya, korang tengok di belakang broadband, atau di dalam broadband.cari IMEI. kemudian salin IMEI tu dimana2 sebab nak guna nanti.
Contoh IMEI :




2. Lepas tu, buka website ni :
http://tools.texby.com/unlock-codes/huawei/

Korang tulis IMEI broadband tu di dalam kotak kosong di website tu.


tulis IMEI di dalam kotak tu

3. Lepas tu, tekan SUBMIT.korang akan dapat hasil macam ni :



Yang aku buat kotak merah tu code untuk unlock. kalau yg betul tak dak XXX tu, tpi atas sbb tertentu aq terpaksa censored hehe. 

Korang copy code tu, sbb nak guna.

4. Sekarang korang masukkan SIM yang korang nak guna ke dalam boradband. tapi korang kena guna SIM yang berlainan dari broadband. Contohnya, kalau Broadband Maxis, korang masukkan SIM Celcom. macam tu la sebaliknya.

Lepas tu korang cucuk di laptop, dan buka software broadband tu. Secara automatik satu popup akan keluar mintak Unlock Code.

Korang paste code yang dapat di website tadi, ke dalam kotak popup tu.




Lepas tu tekan OK.

5. Bila berjaya, broadband korang akan detect signal sim baru tu. 



SIAP! lepas tu boleh connect dan guna internet macam biasa.

Ok itu saja. terima kasih. Assalamualaikum.


Read More

Saturday, 24 May 2014

Cara Menutup Akaun Facebook Orang yang Telah Meninggal Dunia


Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Facebook merupakan satu medium sosial atas talian yang menjadi kegilaan ramai. Hampir semua orang ada facebook. Tapi yang menjadi masalah adalah apabila pemilik sesebuah akaun Facebook telah meninggal, dan akaun Facebook beliau tak boleh nak buka untuk deactivate

Facebook arwah mungkin ada gambar2 yang kurang sopan atau status2 yang boleh mengundang dosa kepada arwah. Jadi lebih baik tutup akaun facebook beliau.

Jadi hari ini aku nak share cara nak tutup atau deactivate akaun Facebook orang yang telah meninggal dunia. Di bawah aku ada sediakan video yang menerangkan step by step cara nak tutup akaun arwah.






sumber: PHC
Read More

Sunday, 18 May 2014

Facebook Beri Peluang Tukar Nama Lepas Limit


Assalamuaikum dan salam sejahtera. Hari ini ada berita baik iaitu Facebook dengan murah hati memberi peluang kepada pengguna laman sosial terbesar itu untuk menukar nama Facebook mereka yang dah terlebih limit.

Sebelum ini, bagi pengguna yang dah menukar nama facebook lebih dari 3 kali, mereka dah tak boleh lagi tukar nama baru. jadi ini jadi masalah la bagi yang letak nama pelik2 hahaha. Tapi jangan risau sebab facebook dah bagi peluang untuk korang tukar nama Facebook korang walaupun dah lepas limit. 

note: Jangan risau! ni bukan trick,hack atau cara haram, ni memang cara yang sah dan Facebook benarkan. Jadi jangan risau takut Facebook korang kena ban dan sebagainya.

Caranya :

1. Buka Facebook
2. Masuk Setting
3. Click "Name"
4. Lepas tu letak lah nama yang korang nak. Pastikan korang letak betul2 ya!


Facebook bagi peluang ni untuk dalam tempoh 60 Hari (2 Bulan) SAHAJA. Lepas ni, korang dah tak boleh tukar dah nama Facebook.

So, Enjoy! Pi cium tangan Mark Zuckerberg.


Read More

Monday, 12 May 2014

Rasai Dunia dari Lensa Instagram dengan TENS



Zaman sekarang ni Instagram dah jadi satu fenomena dalam kalangan pengguna laman sosial. Gambar-gambar yang dimuat naik ke Instagram selalunya lebih cantik dari gambar asal, ini kerana penggunakan filter yang disediakan.
Jadi kan best kalau apa yang kita tengok semuanya cantik macam gambar Instagram?

TENS ialah cermin mata hitam yang membolehkan korang melihat dunia seolah-olah ianya gambar yang menggunakan filter Instagram.

Dengan TENS, permandangan akan menjadi lebih menarik dengan warna yang terang atau "vivid" berbeza dengan cermin mata hitam sedia ada yang membuatkan permandangan menjadi agak suram. dibawah adalah gambar perbezaan antara kaca mata hitam yang biasa dan kaca mata TENS.




Sepasang cermin mata TENS dijual pada harga $60 USD dengan empat pilihan warna yang boleh dipilih iaitu black, navy. deep red, teal. TENS boleh dibeli menerusi laman web IndiGogo .

Cermin mata TENS ini dilengkapi dengan perlindungan UV400, menghalang 100% sinaran berbahaya.Ia diperbuat dari CR-39 plastic polymer dan tahan calar.








Read More

Friday, 9 May 2014

Tips Memilih Graphic Card Komputer


Assalamualaikum warga pembaca semua,

Nampak tak gambar apa kat atas tu? Haaa itulah Graphic Card (GC) yang saya mampu untuk capai suatu hari nanti dengan keperluan saya sahaja. Tapi tak ada modal nak beli jadikan angan-angan dulu.

Ok back to topic. Saya nak tanya anda..mula-mula sekali anda nak beli graphic card apa yang anda akan tengok dulu? Rata-rata yang saya lihat kebanyakkan user lebih melihat pada berapa banyak memori dia iatu sama ada 256 mb, 512 mb, 1 GB, dan 2 GB. Seterusnya mereka akan melihat pada jenis Memory Bus seperti DDR2, DDR3, GDDR4 and GDDR5.

Sebenarnya bagi saya bukan tidak mempengaruhi perfomance tapi jika kita lihat pada 2 benda itu sahaja ianya hanya memberikan perubahan perfomance yang amat sedikit sahaja kepada keperluan sebenar anda.

Sebelum memilih graphic card apa yang anda perlu buat adalah? ASK YOURSELF.

Apa keperluan saya untuk memiliki graphic card.

Ramai yang saya lihat mereka memilih graphic card tambahan adalah dengan berfikiran beli yang sesuai untuk gaming maka nanti boleh
digunakan untuk multimedia seperti rendering, 3D aplikasi dan lain-lain. Itu semua adalah cara pemilihan yang kurang bijak. Ok mari kita lihat jenis-jenis spesifikasi graphic card yang sesuai kepada user yang tertentu.

Apakah graphic card yang sesuai dengan saya?

Pertama sekali ianya bergantung kepada bajet dan keperluan.

Email dan Melayari Laman Web
Untuk pengguna jenis ini kebiasaanya mereka tidak memerlukan graphic card yang tinggi spesifikasinya. Mereka hanya perlukan graphic yang telah sedia ada bersama-sama cpu mereka yang kita panggil Integrated Chipset.

Gamers Sederhana
Kebiasaanya mereka ini adalah jarang bermain games dan hanya bermain games yang cukup sekadar untuk dapat bermain game tersebut. GC yang mereka perlukan adalah jenis GC yang Mid-Range.

Gamers Tegar
Ok untuk pengguna jenis rata-ratanya kita boleh lihat mereka ini akan memlih GC yang High-End kerana mereka kalau boleh tidak mahu ketinggalan teknologi yang terbaru agar mereka sentiasa kehadapan bersama-sama games yang mereka main kan dari masa ke semasa.

3D Animasi, Modeling dan Video Produksi
Kebanyakkan software application yang berada di dalam bidang ini memerlukan GC yang sangat tinggi namun penekanannya adalah berbeza. Kualiti imej dan ketetapan adalah jauh lebih penting berbanding kelajuan data mentah. Mereka ini selalunya akan menggunakan Mid-Range bagi amatur dan Workstation Class Card untuk yang betul-betul serious.

Media Center
Untuk jenis user seperti ini mereka memerlukan GC yang mempunyai output DVI atau HDMI untuk kejelasan High Defination. Tapi untuk basic bagi mereka adalah cukup hanya memadai satu gc Entry-Level dengan Kad Tuner.
Mereka ini ingin melakukan dari komputer monitor biasa sehingga boleh mendapatkan isyarat tv dan pancarkan kepada tv yang lebih high
resolution.

Dari segi support software perlaksanaan dan kenapa anda perlu tahu?

Ok buat masa ini ada 2 benda yang kita kena fokus kepada API (Application Programming Interface). Apa benda API ni? Ianya lebih tertumpu pada DirectX dan OpenGL. Kebanyakkan user mereka lebih mengenali DirectX kerana ianya dari Microsoft manakala OpenGL kebanyakkanya adalah Open Source dan dibangunkan oleh Khronos Group.

Untuk pengetahuan anda di zaman ini DirectX yang paling terbaru adalah DirectX v11 (Direct3D 11) dan bagi v10, v9 masih digunakan dalam sesetengah permainan manakala v8 dan v7 adalah sangat lama dan tidak releven. Biasanya lebih baru maka lebih baik visualnya dan dalam beberapa kes dari segi perfomance iainya ada berhubung kait dengan OpenGL.

OpenGL versi terbaru adalah versi 4.2. Namun tidak banyak permainan yang menggunakan versi 4.x manakala versi 3.1
adalah yang masih popular dan versi 2.1 dan 1.5 adalah tidak relevan lagi dan ianya dianggap lama..Jadi anda perlu membeli
graphic card yang serasi dengan permainan yang akan datang yang menggunakan DirectX 11. Kebiasaanya GC yang hadir dengan DirectX 11 mampu menyokong OpenGL V4.2 dan seperti DirectX 10 akan menyokong GL3 dan sebagainya.

Adakah anda tahu setiap perkataan yang digunakan di dalam spesifikasi graphic card?

Ok mula-mula sekali saya akan tunjukkan satu contoh specification.




Ramai orang lebih tertumpu pada kawasan Memory dan Bus Type. Kenapa mereka tidak tengok yang lain? Kerana mereka tidak faham keywords dia. Jadi di sini saya akan bantu anda mengenali serba sedikit keywords yang ada dalam spec di atas.

Saya akan bahagikan kepada 2 iaitu yang penting dan yang cukup sekadar tahu.

Penting

Fab - Lebih dikenali sebagai fabrication process. Ianya size yang kecil sedikit dari transistor dan diukur dengan (nm). Cara untuk
lihat dia semakin kecil nombor semakin kurang panas GPU semasa sedang bekerja.

Bus Interface - Ini adalah satu kaedah pengankutan yang digunakan untuk menghantar dan menerima data daripada GC. GC yang terkini akan menggunakan PCI-E dan yang terdahulu akan diikuti dengan AGP dan PCI. PCI adalah yang paling perlahan.

Memory - Ianya ibarat seperti tempat penyimpanan data di dalam GC. 1 GB boleh dikatakan pada tahap Mid-Range dan 2 GB pada tahap High-End. Perkara ini langsung tidak meningkatkan perfomance sesuatu GC. Sebab apa? Ianya hanya digunakan untuk simpan data sementara sahaja, tidak lebih dari itu.

Clock Rate - Ini adalah nombor setiap pusingan yang dilakukan oleh GPU bagi setiap saat. Secara basicnya semakin banyak pusing yang boleh dilakukan maka semakin bagus. Tetapi lebih banyak pusingan juga tak bermakna ianya bagus, kerana terdapat faktor-faktor lain.

Config Core - Ini adalah antara bahagian penting yang perlu dilihat apabila memilih GC. Ini adalah konfigurasi kepada GPU. Ianya ada 3 iaitu Unified Shader Unit, Texture Mapping Unit da Render Output Unit.

Unified Shader Unit - Sebuah unit yang memproses basic 3D Scene, lebih banyak adalah lebih bagus kepada GPU yang sama generasi. Tetapi ini adalah perkara yang tidak boleh dibandingkan dengan GPU lain kerana atas faktor perbezaan architecture.

Texture Mapping Unit - Ianya berfungi di dalam GPU untuk memproses texture. Semakin banyak maka semakin bagus.

Render Output Unit - Ini adalah suatu proses penghabisan apabila kita telah selesai melakukan tugas-tugas 3D Scene
maka proses rendering akan mula berjalan. Ianya juga untuk menukar 3D Scenes kepada 2D Signals untuk dihantar kepada screen. Semakin banyak maka semakin pantas.

Memory Bandwidth - Ini adalah bandwith kepada Memory Bus. Semakin besar ia semakin laju ia menghantar dan membaca data ke video RAM.

Memory Bus - Jenis-jenis card Bus mempunyai DDR2, DDR3, GDDR4 dan GDDR5. GDDR5 adalah yang terpantas. Tetapi jangan ambil bus card yang slow iaitu bawah dari DDR3.

Memory Bus Width - Ini adalah antara yang terpenting anda kena lihat kerana semakin besar ia semakin bagus perfomance GC tersebut. Contohnya 64-bit, 128-bit, 192-bit, 256-bit, dan 384-bit.

TDP - Kuasa yang diperlukan oleh GC tersebut sehingga mencapai tahap maksimum barulah semua nya berfungsi dengan baik. TDP yang rendah membuatkan penjimatan kuasa tetapi perfomance juga adalah di tahap yang rendah.

Cukup Sekadar Tahu

GPU - Graphic Processing Unit ianya satu nama yang telah diberi daripada Nvidia kepada Graphic
Processor pada lewat tahun 1999. Ianya telah diguna pakai dan menjadi popular kepada semua jenis graphic card sekarang ini.

Transistor - Ianya satu komponen yang kecil dan ibarat seperti pintu masuk yang mengawal aliran elektrik sampai kepada GPU. Semakin banyak ia masuk semakin hebat la ia.

RAMDAC - Menukar Isyarat Digital kepada Isyarat Analog untuk dipaparkan kepada skrin.

Fillrate - Ini adalah Pixel Fillrate dan Texture Fillrate. Ianya adalah sejumlah pixel dan texture yang dapat dikeluarkan oleh GC dalam satu saat. Semakin tinggi ia, semakin bagus.

GFLOPS - Card boleh beroperasi dalam satu saat. Kiraan dalam G (1G = 1,000,000,000). Semakin tinggi ia semakin bagus.

Jadi anda dah lihat kan beberapa keyword yang patut anda tahu bila mencari GC. Jadi dari segi brand ramai yang tertanya-tanya. AMD atau Nvidia yang bagus yer?

Bagi saya untuk kita compare kan kedua-duanya adalah sangat-sangat susah untuk mencari pemenang kerana masing-masing ada pros and cons.

Perbandingan AMD dan NVIDIA :

AMD Pros:

  • Better Overclocking Potential than Nvidia's current offerings.
  • Better GPU Compute performance (not too relevant for games right now)
  • Higher memory bandwidth
  • More Video RAM (generally not relevant unless running games across multiple monitors)


AMD Cons:

  • Higher power consumption
  • Tends to have fewer games that heavily favour them. Skyrim does favour AMD though for this generation.


Nvidia Pros:

  • Lower power consumption
  • GPU Accelerated PhysX (for the few games that support it, only game on your list that supports it is Borderlands 2)
  • Some games such as Battlefield 3 favour Nvidia cards heavily.
  • Adaptive Vsync (basically turns Vsync off if you go below 60FPS to
  • smooth out the experience better, you'll still get tearing with it
  • turned on, just less of it because your framerate won't exceed 60FPS in
  • less GPU taxing areas)


Nvidia Cons:

  • Less overclocking potential due to locked voltage control.
  • Less memory bandwidth (more of a problem for the 660Ti and below, the
  • 670 actually does have adequate memory bandwidth for 1080p gaming)
  • Usually less Video RAM (once again not relevant right now unless doing multi-monitor gaming.
  • Very weak GPU computing capabilities compared to AMD's current offerings.


So kalau tanya saya soalan macam tu, Ini adalah pandangan saya jika anda mempunyai bajet yang tinggi dan ingin memastikan GC anda terbaik dan High End, saya mencadangkan Nvidia untuk anda. Jika anda mempunyai bajet rendah tetapi ingin menpunyai sebuah spec yang High End saya suggest anda AMD.

Anda boleh tonton video yang telah disediakan untuk anda lihat pandangan orang lain. Setiap orang berbeza pandangan. Yang penting anda haruslah berlapang dada dengan pandangan masing-masing.






Setelah anda membaca dan cuba faham perkara di atas. Saya yakin pasti anda tertanya-tanya.

Apakah Model yang dikatakan Integrated Chipset, Low Level Cards, Entry Level Cards, Mid-Range Cards dan High-End Cards.
Kita tunggu pada artikel yang akan datang.

Selamat membaca dan memahami. Semoga anda tidak tertipu dengan teknik marketing
penjualan GC. Jadilah pengguna bijak dan celik IT. . .

Sekian terima kasih.

*Segala kesalahan fakta atau ejaan harap diperbetulkan dan cadangan yang ingin dilontarkan, boleh letak di ruangan komen yang disediakan. Terima kasih.

Repost dari Angelezo Sharing.

Sumber : RC.MY

Baca : Tips Membeli Laptop Untuk Gaming




Read More

Monday, 5 May 2014

Tutorial Download Video Keek dan Instagram


Assalamualaikum... hari ni aku nak ajar korang cara nak download video dari keek dan instagram. Mungkin sebelum ni korang nk download video retis yg korang minat , crush, atau pun video syok seniri korang tapi tak tahu macam mana. Jadi jom ikut tuto ni! 
Sumber tutorial ni dari blog Mohd Apiz iaitu MxDotMy

note: tutorial ni korang kena guna browser laptop/pc , kalau pakai handphone mahal korang tu susah sikit la hehe.

Cara download video Keek :

1. Mula-mula korang buka video Keek yang korang nak download tu, lepas tu copy link video tu. cara nya tekan butang kecik macam dalam gambar :




Lepas click tu, akan keluar link, korang copy link tu.

2. Okeh link video dah dapat, sekarang masa untuk download pulak. 
Caranya korang buka website KeekDown .

lepas tu paste link video tadi dalam kotak kosong tu dan click Keekdown!



Siap! video korang akan di-download.


Cara download video Instagram :

1. Mula-mula korang buka video instagram tu, lepas tu copy link di address bar. rujuk gambar :


2. lepas tu buka website InstaDown .

lepas tu paste link video tadi dalam kotak dan click InstaDown!


Siap!!!


Enjoy download video!

Read More

Monday, 28 April 2014

Tutorial Hack dan Cheat Game Android

GameCIH

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini aku nak ajar korang cara nak hack game android! Hack apa? korang boleh hack Score, Money, Level dan macam2 lagi!

Jadi untuk buat hack ni, kita akan gunakan aplikasi yang bernama GameCIH. Nama penuh GameCIH ni ialah Game Cheating Hacker. GameCIH ni lebih kurang macam Cheat Engine la juga. Tapi untuk Android. Jadi bagi korang yang pernah guna Cheat Engine tu senang la untuk korang guna GameCIH ni.

Apa yang korang perlu :

  1. ROOT - Phone korang perlu di-ROOT terlebih dahulu. untuk tutorial root hanphone korang tengok di forum xda-developers.
  2. GameCIH - Download
  3. Kesabaran
Note : GameCIH cuma boleh hack game OFFLINE saja. game online macam Clash of Clans tak boleh .

Cara guna GameCIH :

Baiklah lepas korang dah download dan install GameCIH, sekarang masa untuk hack game!

1. Buka aplikasi GameCIH di handphone korang. rujuk gambar :


Popup ni hanya akan keluar kalau korang connect dengan internet.



Sekarang korang perlu tukan di butang Hot-Key tu dan set lah Hot-Key korang. Fungsi Hot-Key ni adalah untuk korang buka menu GameCIH semasa dalam game. Jadi benda ni PENTING!!!

2. Sekarang GameCIH dan running. Korang tekan butang HOME handphone korang. Kemudian buka la game yang korang nak hack. ingat! game offline sahaja.

3. Dalam tutorial ni kita akan hack DUIT game Robo Defense. Mula2 korang main dulu game tu untuk kumpul duit. lepas dah ada duit, korang tekan Hot-Key yang korang set tadi untuk buka menu GameCIH. 
Kemudian tanda Suspend Game dan tekan Input Number. 
Rujuk Gambar :



4. Kemudian tengok duit yang korang ada tu, masukkan jumlah duit tu dalam kotak tu. 



Lepas tu tekan OK.

5. Lepas tu akan keluar result number yang ada. korang tekan butang back dan sambung main game tu. korang boleh belanjakan duit atau tambah duit. dalam game ni kita belanja duit.

Lepas tu, tekan lagi Hot-Key dan buka menu GameCIH. sekarang korang tekan simbol " ! " . Rujuk gambar :




Fungsi setiap simbol :

  • = : untuk mencari nilai yang tidak berubah
  • !  : untuk mencari nilai yang berubah samada bertambah atau berkurang
  • + : untuk mencari nilai yang bertambah
  • -  : untuk mencari nilai yang berkurang

6. Sekarang lepas korang dah tekan simbol tu, akan keluar result baru. cari yang nilai dia sama macam baki duit korang. dalam game ni nilai tu ialah "money" .


Tekan "money" dan masukkan angka yang korang nak! dalam tuto ni angka yang dimasukkan ialah 9999.

7. Lepas tu tekan back untuk tutup menu GameCIH, dan sambung main game. BOOM! duit korang dah jadi macam yang korang edit tu! sekarang korang enjoy!



Macam-macam lagi korang boleh hack selain duit. korang boleh hack EXP, nyawa, score, reward point dan macam2 lagi yang ada value. 
Tapi ingat! Game online tak boleh hack sebab game online ni server side. data2 game semua ada dalam server, bukan dalan handphone.

Selain dari edit data, GameCIH juga ada fungsi Speed Hack. Korang boleh lajukan game korang tu. sangat berguna untuk game yang nak kena tunggu masa hehe

Ok itu saja untuk tutorial kali ini. Harap korang enjoy dan faham hehe.

Happy Hacking and Gaming!



Read More

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com