Thursday, 17 April 2014

Apa itu Heartbleed Bug?


Baru-baru ini heboh di internet tentang masalah bug pada OpenSSL yang diberi nama Heartbleed
Dengan bahayanya bug ini telah membuatkan banyak laman web yang menggunakan SSL (https://) telah membuang (revoke) certificate SSL dan membuat yang baru, mengupdate versi OpenSSL kepada yg baru, mereset seluruh password pengguna laman web itu atau memberi peringatan supaya pengguna menukar password yang digunakan.

Apa itu Heartbleed Bug?

Bug ini memanfaatkan fungsi Heartbeat pada OpenSSL dan hacker boleh mendapatkan maklumat dan data dari memori pada server yang bersarnya sampai 64KB. Serangan ini dapat dilakukan berulang-ulang kali kerana ianya tidak dapat dikesan. Jadi dengan perlahan seluruh isi dari RAM server akan dapat diketahui.

Untuk lebih mudah memahami bug Heartbleed ini korang boleh baca komik Heartbleed Explained dari xkcd.

Kenapa diberi nama Heartbleed?

Kerana bug ini berasal dari implementasi prokotol heartbeat (RFC6520) TLS/DTLS (Transport Layer Security Protocols). Kalau protokol "denyut jantung" (heartbeat) ini dieksploitasi ia akan dapat membocorkan isi memori dari server client. Oleh itu namanya ialah "pendarahan jantung" (heartbleed) .

Apa yang boleh didapatkan dengan Heartbleed ini?

Semuanya yang boleh disimpan dalam memori komputer akan boleh didapatkan. Yang menjadi masalahnya, mangsa yang diserang tidak akan mengetahui serangan ini dilakukan kerana tida ada cara untuk mengesannya, yang hanya dapat dilakukan pemilik website adalah menganalisa log (catatan) akses pengunjung. Jadi username, email, password, nombor kad kredit, private key dan yang lain ada kemungkinan boleh didapatkan.

Apakan versi OpenSSL yang terdedah kepada serangan ini?

OpenSSL versi 1.0.1 hingga 1.0.1f terdedah kepada serangan ini. Kalau dilihat versi ini sudah berada di internet sejak dari 2 tahun (Disember 2011) yang lalu. Jadi risiko untuk terdedah kepada serangan heartbleed memang besar sekali.



Website apa yang menjadi mangsa?

Mengikut perkiraan 66% dari website aktif (lebih dari 1/2 juta) menggunakan OpenSSL, dan kerana versi OpenSSL yang terdapat bug ini sudah ada lebih dari 2 tahun jadi kemungkinan besar laman web yang anda gunakan terkena impaknya.

Beberapa laman web terkenal seperti Google, Facebook, Dropbox, GitHub, Instagram Pintrest, Tumblr, Gmail, Yahoo, Yahoo Mail, Amazon Web Services, Etsy, GoDaddy, Flickr, YouTube, SoundCloud, Box, dan masih banyak lagi adalah yang menggunakan versi OpenSSL yang terdapat bug Heartbleed. 

Bagaimana keadaan laman web sekarang, adakah sudah selamat?

Sekarang hampir semua website yang diyakini memiliki kelemahan Heartbleed bug ini sudah dipatch dan diupdate. Jadi risiko terkena Heartbleed bug sudah kurang.

Apakah yang saya dapat dilakukan jika terkena Heartbleed bug?

Tukar seluruh password account anda, cuma ini sahaja yang dapat dilakukan sambil menunggu laman web yang digunakan mengupdate versi OpenSSL dan mengganti certificate SSL yang digunakan.

sumber : uTekno



Read More

Friday, 4 April 2014

Sekat Laman Porno dengan GEMPUR

Zaman sekarang internet dah makin tak sesuai untuk kanak-kanak. Hal ini disebabkan makin banyak laman web yang tidak sesuai ditengok oleh kanak-kanak. 

Laman web yang dimaksudkan tu ialah website PORNO atau laman web lucah. bukan website porno negara barat ja yang ada, yang tempatan pun ada. ish ish ish...
Jadi bagi ibu bapa diluar sana mesti takut nak bagi anak-anak main internet kan? Jangan risau, ibu bapa boleh BLOCK atau SEKAT laman web porno ini dengan GEMPUR.

Apa itu GEMPUR?

"GEMPUR
PROJEK ANTI-PORNO PERTAMA DI MALAYSIA"


Gempur adalah aplikasi atau perisian percuma yang dibangunkan oleh anak tempatan MALAYSIA iaitu Haidy Sulaiman .

Aplikasi ini dibangunkan bertujuan untuk menyekat laman-laman sesawang berunsur PORNO. 
Anda hanya perlu download percuma di laman web Gempur.org dan kemudian memasang di komputer. 

Sangat senang untuk digunakan. Jadi lepas ini ibu bapa dah tak perlu risau lagi untuk bagi anak-anak main internet. Tapi pengawasan ibu bapa tu masih diperlukan.

Baiklah itu saja. jom intall GEMPUR!


Read More

Thursday, 3 April 2014

Amazon Lancarkan Fire TV, Konsol Streaming dan Gaming


Amazon baru-baru ini telah melancarkan gadget kotak TV streaming berserta permainan video gaming yang diberi nama Amazon Fire TV.

Gadget ini ialah sebuah kotak hitam kecil  yang hampir sama dengan Apple TV. Gadget ini akan berada di pasaran dengan harga $99 (RM325) .




Amazon Fire TV ini memerlukan sambungan Internet, dan ianya membolehkan pengguna untuk stream video dari Amazon, dan jugak dari servis streaming video yang lain terus ke TV mereka.

Selain dari streaming, gadget ini juga boleh digunakan untuk GAMING.

"Orang ramai bermain game di tablet tetapi mereka juga mahu bermain game di TV, " kata Peter Larsen.


Paparan Amazon Fire TV yang membolehkan pengguna bermainan permainan video
Amazon telah mengesahkan kerjasama rakan kongsi dengan syarikat pembuat permainan video seperti Sega, EA, Disney dan menjanjikan beribu permainan dan aplikasi Android akan dikeluarkan menjelang bulan hadapan. Ini juga akan dapat memajukan Amazon Games Studios.

Pengguna yang telah membeli Fire TV, mereka juga boleh membeli aksesori tambahan iaitu alat kawalan permainan video yang menyerupai alat kawalan Xbox.


Controller gaming Amazon Fire TV
Gadget ini juga didatangi dengan alat kawalan jauh yang dilengkapi dengan bluetooth.


Remote Amazon Fire TV yang dilengkapi bluetooth

Spesifikasi Amazon Fire TV VS Apple TV




Video Amazon Fire TV




Sumber


Read More

Wednesday, 26 March 2014

Facebook Membeli Oculus Rift dengan harga $2 billion


Sebelum ini Facebook telah membeli WhatsApp dengan harga $16 billion , kini Facebook telah membeli syarikat yang menghasilkan headset VR (Virtual Reality) Oculus Rift, iaitu Oculus VR.

Facebook membeli Oculus VR dengan harga $2 billion, iaitu $400 juta tunai dan $1.6 billion saham Facebook, dan tambahan $300 juta jika Oculus menepati target mereka.  

Pembelian ini telah diumumkan oleh CEO Facebook inc, Mark Zuckerberg melalui status Facebook beliau.



Oculus pada saat ini masih lagi berusaha membangunkan headset VR Oculus Rift dan merancang untuk memasuki pasaran pada akhir tahun 2014 ini. 


Sebelum ini, Oculus telah menunda pelancaran headset VR itu kerana mereka masih lagi hendak mengkaji dan membangunkan headset itu, tetapi kini Oculus telah bergabung bersama Facebook dan menyatakan yang mereka akan membuat alat VR ini semakin hebat dan boleh diterima oleh masyarakat.

Pasukan Oculus Rift

Pasukan Oculus Rift berkata, " Mark dan kumpulannya memberi visi yang kita miliki untuk potensi Virtual Reality untuk mengubah cara kita belajar, berkongsi maklumat, bermain, dan berkomunikasi. Facebook merupakan sebuah syarikat yang percaya bahawa tidak ada yang tidak mungkin untuk mewujudkannya, kami pun setuju dengan hal itu".

Dengan kerjasama Facebook dan Oculus Rift, kemungkinan besar headset VR itu akan dapat digunakan bukan hanya untuk bermain game, tetapi juga boleh digunakan untuk media pembelajaran, berkongsi maklumat, dan berkomunikasi. Facebook seniri telah menyatakan bahawa mereka akan membuat Oculus Rift menjadi sebuah alat VR masa depan yang akan digunakan oleh semua orang, termasuk bidang kedoktoran , pendidikan, dan bidang pengkajian.

Headset VR Oculus Rift

"Virtual Reality pernah menjadi mimpi dan fiksyen, tetapi begitu juga dengan internet, smartphone dan komputer. masa depan akan segera datang dan kita mempunyai masa dan kesempatan untuk membangunkannya bersama. Saya sudah tidak sabar untuk bekerjasama dengan seluruh anggota pasukan di Oculus untuk membina masa depan dunia ini, dan membuka sebuah dunia baru untuk kita semua", kata Mark.


Read More

Saturday, 15 March 2014

Senarai Ayat Singkatan Dunia Internet


Assalamualaikum dan salam sejahtera. hari ini aku nak share senarai ayat singkatan atau short forms yang digunakan di internet atau dunia siber. Aku rasa ramai yang dah tau ayat seperti afk, brb, gtg, tapi sebenarnya ada lagi banyak yang memang menarik dan pelik. 

Short forms ni selalunya digunakan di media sosial seperti facebook, twitter, chat room ataupun forum. 
Senarai ni diberi oleh kawan aku Izam Lukman
Enjoy! 

Senarai Ayat Singkatan Dunia Siber

  • 10qThank you
  • 10xThanks
  • 1337From the word Leet, derived from the word elite
  • 2Too, or to
  • 2L8Too late
  • 2U2To you too
  • <3 strong="">Love (a sideways heart)
  • 4For
  • 404I haven't a clue; from the code for the common "Not Found" HTTP error message
  • 4GMForgive me
  • ?4UQuestion for you
A
  • AAMOFAs a matter of fact
  • ADNAny day now
  • AFAICR/S/TAs far as I can recall / remember / see / tell
  • AFAIKAs far as I know
  • AFKAway from keyboard
  • AKAAlso known as
  • AITRAdult in the room
  • AIUIAs I understand it
  • ANFSCDAnd Now For Something Completely Different. Used to change the subject of conversation
  • ASAPAs soon as possible
  • ASL or A/S/LAge / sex / location
  • ATEOTDAt The End of the Day
  • ATMAt the moment
  • ATYSAnything you say
  • AWAAs well as
  • AWOLAbsent Without (Official) Leave
  • AYBABTU (also abbreviated as AYB)All your base are belong to us (from the video game Zero Wing)
B
  • borkedThoroughly broken
  • BaiBye
  • B2BBusiness to Business
  • BBBye bye
  • BBIABBe back in a bit
  • BBIAFBe back in a few / flash
  • BBL/SBe back later / shortly / soon
  • BCNUBe seein' you
  • BFBoy friend
  • BFFBest friends forever
  • BFFLBest friends for life
  • BFNBye for now
  • BFFNBest Friend For Now
  • BlogAlso known as web log or an online journal
  • BOFBeginning of file
  • BOFHBastard operator from hell
  • BOHICABend Over Here It Comes Again
  • BotAny type of automated software in chatrooms and web-cataloging software
  • Br/BRBest regards
  • BRBBe right back
  • BRTBe right there
  • BSBackstab / Bullshit
  • BSODBlue Screen of Death
  • BTDTBeen there done that
  • BTDTGTTSAWIOBeen there, done that, got the T-shirt and wore it out
  • BTWBy the way
  • BumpIncrement (For example, C++'s operator.) or a backronym for "Bring Up My Post"
  • BW or B/WBetween or black-and-white.
C
  • CD9Code 9Parents nearby
  • CBACan't Be Arsed. A term to indicate or dictate laziness.
  • chownChange owner. (used in Unix systems)
  • CMIIWCorrect me if I'm wrong
  • CrawlTo retrieve a web page along with the hyperlinks that reference it
  • CrappletA poorly written computer application
  • CTNCan't Talk Now
  • CUSee you (later)
  • CUNTSee you next time
  • CYASee ya OR Cover Your Ass
  • Cyber (prefix)A term used to connect the subsequent word loosely to the world of computers or the Internet or sex over a computer
  • CyberspaceVirtual reality, the Internet, the World Wide Web, and other kinds of computer systems. Science fiction author William Gibson popularized the term in his novel Neuromancer. Gibson used the word to describe a virtual world of computer networks that his cyberpunk heroes 'jacked into'
D
  • DDGDrop Dead Gorgeous
  • DFTTDon't feed the trolls
  • DGAFDon't Give A Fuck
  • DIAFDie in a fire
  • DIRLDie in real life
  • DILLIGAF/D/SDoes it look like I give a flip / fuck / damn / shit
  • DLDownload
  • DNDDo not disturb
  • DOADead on arrival. Refers to hardware that has never worked.
  • DWDon't Worry.
E
  • EOFEnd Of File
  • EOMEnd of Message
  • EOLEnd of Life. Device or hardware that is at the end of its product life cycle
  • EQEverQuest
  • ETAEstimated time of arrival, later (especially on blogs), Edited To Add-
F
  • FAQFrequently Asked Question(s)
  • FFSFor fuck's sake, or Fat Finger Syndrome(used to explain that one cannot type correctly)
  • FlamerSomeone who makes inflammatory, abusive or directly offensive comments. Similar to, but not quite the same as an Internet troll
  • FMCDHFrom My Cold Dead Hands
  • FOAD/FONDFuck off 'n'/and die
  • FOAFFriend of a friend
  • FPFirst Post
  • FTLFor the lose / loss
  • FTWFor the win / fuck the world
  • FUFuck you
  • FUBARFucked up beyond all recognition / repair
  • FUDFear, Uncertainty and Doubt (the purposeful spread of misinformation)
  • FWIWFor what it's worth
  • FYIFor your information
G
  • GBCWGoodbye Cruel Worlda dramatic leave taking of a forum or site
  • GBTWGet back to work
  • GFGreat/good fight; or girlfriend
  • GFETEGrinning from ear to ear
  • GFYGood for you
  • GGGood game, used at or near the conclusion of a gaming match, also used to describe a game that is very one sided and therefore considered already over
  • GGFGo Get Fucked
  • GIYFGoogle is your friend
  • GLGood luck, often used at beginning of a contest
  • GLHFGood luck and have fun
  • GJGood job
  • GMTAGreat minds think alike
  • Godwin's LawDictates that the longer a thread, the more likely someone will post a comparison involving Nazis or Hitler
  • GratzCongratulations
  • GTHGo to hell
  • GTFOGet the fuck out OR Get the fuck off
  • GTG or G2G'Got to go' or 'Good to go'
  • GRGateway Router
  • GR8Great
H
  • HANDHave A Nice Day
  • HandleName used in online chat, (AKA nick(name), alias, screen/user name)
  • HFHave fun/High-five
  • Haxor or H4x0r (1337)Hacker
  • HitA request made to the web server, (noun) the results of an internet search, (verb) loading a Web page. Hits are not equivalent to visitors of a webpage.
  • Home pageThe website's introduction page, starting point, and guide. The technical term is "index"
  • Hot listA collection of publicly available URLs (World Wide Web site addresses), sometimes available as text files.
  • HTHHope this / that helps, or happy to help
  • H8Hate
I
  • IANALI am not a lawyer
  • IAWTCI agree with that/this comment
  • IBTLIn before the lock
  • IDCI don't care
  • IDGAFI don't give a fuck
  • IDKI don't know
  • IHYI hate you
  • IINMIf I'm not mistaken
  • IIRCIf I recall / remember correctly
  • IIUCIf I understand correctly
  • ILYI love you
  • IMO/IMHO/IMNSHO/IMAOIn my (humble / honest / not so humble / arrogant) opinion
  • Information superhighwayThe Internet (AKA: I-way, infobahn)
  • IONOI don't know
  • IOWIn other words
  • IRCInternet Relay Chat
  • IRLIn real life
  • ISTRI Seem To Recall
  • ITYMI Think You Mean
  • IWSNI want sex now
  • IYKWIMIf you know what I mean
J
  • JaggyAliased computer graphics
  • JASJust a second
  • JIC'Just in case
  • JFGIJust Fucking/Freaking Google It
  • JK or j/kJust kidding, or joke
  • JSYKJust so you know
  • JFTRJust for the records
  • JOOCJust out of curiosity
  • JWJust wondering
  • JFKJust Fucking Kidding
K
  • k or kkOK
  • KIRKeeping it real.
  • KISSKeep it simple stupid.
  • KITKeep in touch.
  • KMAKiss my ass
  • KOSKill on sight
  • KOTC/LKiss on the cheek/lips.
  • KS(ing)Kill-Steal(ing)
  • KTHXOK, thanks
  • KTHXBAI or KTHXBYEOK, thanks, goodbye, used either to cut short a conversation or to express displeasure with being cut short
  • KWIMKnow what I mean?
L
  • L2PLearn to play; an admonishment to new or incompetent video game players.
  • L8RLater (sometimes abbreviated to L8ER); is commonly used in chat rooms and other text based communications as a way of saying good bye.
  • LagSlang term for slow Internet speeds or high Internet latency; Lag is sometimes due to a server problem, but more frequently due to the connection between client and server. A slow or intermittent connection may often be referred to as laggy
  • LamerA know-nothing, one who is lame.
  • LeetOften spelled as l33t or 1337 in ASCII form. It originally meant elite
  • LFGLooking for group
  • LFMLooking for more
  • LMAO, LMFAO, LMMFAOLaughing my ass off, laughing my fucking ass off, laughing my mother fucking ass off
  • LMIRLLet's meet in real life.
  • LMKLet me know
  • LOLLaughing out loud, laugh out loud. Occasionally: lots of love, lots of luck
  • LOTILaughing on the inside
  • LTNSLong time no see
  • LulzA corruption of LOL, which stands for laugh out loud.
  • LurkerSomeone who frequents a Usenet group without participating in discussions
  • LuserLoser + user; an annoying user from the perspective of tech support or a system administrator; also spelled luzer or luzzer.
  • LYLABLove you like a brother
  • LYLASLove you like a sister
M
  • MMORPG, MMOMassive Multi-player Online Role Playing Game
  • MMOFPSMassive Multi-player Online First Person Shooter
  • MOOMUD (Multi-User Dungeon) Object Orientated
  • MOTDMessage of the day
  • MSMicrosoft
  • MTFBWYMay The Force be with you
  • MUDMulti-User Dungeon
  • MUSHMulti-User Shared Hallucination
  • MYOBMind your own business
  • M8Mate
N
  • N2MNot(hing) too much
  • N2BNot too bad
  • NE1"Anyone"
  • Newbie, noob, or n00bAn inexperienced user of a system or game, or an annoying person.
  • NFWNo fucking way
  • NM(Sometimes written N/M) Not much, Never mind or no message, used on message boards or in e-mails to indicate that everything is already said in the subject line.
  • NNNight night. Used as an alternative for "good night"
  • NPNo problem
  • NSFWNot safe for work. Warning about content that may get the viewer in trouble with his employer or co-workers.
  • NTYNo, Thank You
  • NVM, NVMD, or nmNevermind, not much
O
  • O RLYOh really?
  • OH OKA sarcastic okay
  • OICOh, I see
  • OFNOld fucking news
  • OMGOh, my God
  • OMFGOh, my fucking God
  • OMGWTFBBQOh my God, What the Fuck, Barbecue
  • OMWOn my way or Oh my word
  • OOCOut Of Character / Out Of Combat
  • OPOriginal poster / Operator / Outpost
  • OSOperating system
  • OTOff topic
  • OTOHOn the other hand
  • OTPOn the phone or One true pairing
P
  • P2PPeer to peer, or pay to play
  • P911Parent emergency (watch what you type)
  • PAWParents are watching
  • PEBKACProblem exists between keyboard and chair
  • PingFrom the popular network monitoring tool, used as a greeting similar to "Are you there?".
  • PITAPain in the arse / ass
  • PLMKPlease let me know
  • plz or plsPlease
  • PMPersonal message or private message
  • PMJIPardon my jumping in
  • PMSLPissing My Self Laughing
  • ::POOF::Goodbye (leaving the room)
  • POSPiece of shit, parent over shoulder, packet over SONet, or Point of Sale.
  • POTSPlain old telephone service
  • POVPoint of view
  • PPLPeople
  • PSTPlease send tell
  • PTKFGSPunch the Keys For God's Sake
  • pr0nIntentional misspelling of porn
  • PWPersistent World (gaming)
  • pwned or pwndOwned
Q
  • QFAQuoted for accuracy. Similar to QFT
  • QFTQuoted for truth, Quit fucking talking
  • QTCutie.
R
  • Rehi (or merely re)Hello again
  • RLReal Life
  • RlyReally (See also: O rly) />
  • RO(T)FLRolling on (the) floor laughing
  • RO(T)FLMAORolling on (the) floor laughing my ass off
  • RO(T)FLOLRolling on (the) floor laughing out loud
  • RSNReal soon now (often used sarcastically)
  • RTARead The Article
  • RTFBRead the fucking binary (or book)
  • RTFQRead the fucking/fabulous (polite)/freaking (polite) question
  • RTFSRead the fucking source
  • RTFM/RTMRead the (fucking) manual
  • RYCRegarding your comment
S
  • S2RSend to Receive (Used in online chat to request self-pictures)
  • SCNRSorry, could not resist
  • SifAs if
  • SimSimulation
  • sk8/sk8rskate/skater
  • SmileyAnother name for emoticons
  • SMHShaking my head
  • SNAFUSituation normal: all (fucked/fouled) up
  • Snail mailNormal paper mail service
  • SOLShit Outta Luck
  • SpiderThe program behind a search engine
  • SPYFNStop Posting You Filthy Noob, generally the same meaning as GTFO
  • SrySorry
  • STFUShut the fuck up
  • STFWSearch the fucking web
  • SozSorry
  • SUShut up
  • SWIMSomeone Who Isn't Me
  • SYMShut your mouth
  • SMYLSSpare me your life story
T
  • T4PTell for people
  • TANSTAAFLThere ain't no such thing as a free lunch, from Robert A. Heinlein's novel The Moon Is a Harsh Mistress
  • TBFTime between failures
  • TBH, TBQHTo be (quite) honest
  • TFTCThanks for the Cache, a Geocaching term
  • TGThat's great
  • TGIFThank God it's Friday
  • TH(N)X, TNX or TXThanks
  • TIAThanks in advance
  • TINCThere Is No Cabal, a term discouraging conspiracy theories
  • TISNFThis is so not fair
  • TL;DRToo Long; Didn't Read, an admonishment that a post is too lengthy or lacks worthwhile content
  • TMIToo much information
  • TOSTerms of service
  • TTBOMKTo the best of my knowledge
  • TTFNTa ta for now
  • TTTTo the top, used in forums to bump a thread
  • TTTHTalk to the hand
  • TTYLTalk to you later (also spelled TTUL, T2UL or T2YL)
  • TTYSTalk to you soon
  • TTYTTTo Tell You The Truth
  • TweedlerOne who has deep love for all computer related technology and gadgets
  • TWIMCTo Whom It May Concern
  • TY or ThxThank you
  • TYTTake your time
  • TYVMThank you very much
  • TPWTop Post Whore
U
  • U, UrYou, your, you're
  • UTFSEUse the fucking search engine
V
  • VB(SE)GVery big (shit-eating) grin.
  • VEG/SVery evil grin/smile.
  • VlogVideo blog
  • VWG/SVery wicked grin/smile.
W
  • w00t, w00T or WOOTFirst two express exuberance, and the last is a backronym for the term "We Own the Other Team".
  • W/ or W/OWith or without
  • WBWelcome back
  • WBUWhat 'Bout (about) You
  • WDWell Done
  • W/EWhatever
  • WoWWorld of Warcraft
  • WPWell Played
  • WRTWith respect / regard to
  • WRUDWhat are you doing?
  • WTBWant to buy
  • WTFWhat the fuck
  • WTGWay to go
  • WTHWhat the hell, What the heck
  • WTSWant to sell
  • WTSHTFWhen The Shit Hits The Fan
  • WTTWant to trade
  • WUGWhat you got?
  • WUBU2What (have) you been up to?
  • WUU2What (are) you up to?
  • WUWWhat you want?
  • WWJDWhat would Jesus do?
  • WYSIWYGWhat you see is what you get
  • W8Wait
Y
  • YWhy
  • YA RLYYeah Really (invariably preceded by "O RLY")
  • YHBTYou have been trolled.
  • YHLYou have lost
  • YKWYou know what?
  • YMMVYour mileage may vary.
  • YTYou there?
  • YTMNDYou're The Man Now, Dog
  • YWYou're welcome.
  • YOYOYou're On Your Own.
  • YOYOWYou own your own words.
Z
  • ZOMG (sometimes OMGZ)A variation of OMG (Oh my Gosh/God) used to indicate extreme excitement



Read More

Wednesday, 12 March 2014

[VIDEO] Aksi Raja Bomoh Mencari MH370!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Masuk hari ini dah 5 hari pesawat MH370 hilang dan gagal dikesan. Peristiwa ini telah menjadi detik hitam buat seluruh Malaysia.


Terkini heboh di laman sosial media dengan kelakuan seorang bomoh yang bernama Ibrahim Mat Zain. Beliau digelar  Raja Bomoh Sedunia Nujum VIP dan terkenal apabila beliau dikatakan berjaya mematahkan ilmu hitam Mona Fendi.

Dalam video ini, dia bersama-sama dengan pasukanya dilihat sedang mengadakan satu "ritual" untuk mecari MH370.

Korang tengok dah nilailah sendiri. Enjoy..






BONUS! (credit to Ketum FC) :


Read More

Tuesday, 11 March 2014

ZTE dan The9 Akan Lancarkan Konsol Permainan Video


ZTE The9, hasil usahasama syarikat pembuat telefon pintar terkemuka dari China, ZTE dan syarikat pembina permainan video atas talian, The9 , merancang untuk melancarkan konsole permainan video TV atau gaming console buatan mereka pada bulan ini.

Konsol permainan video ini yang diberi nama Fun Box akan membawakan permainan video online dari The9.





Konsol ini akan dikuasakan dengan enjin permainan video berasaskan Android, dan produk ini juga akan dilengkapi dengan prosesor Nvidia Tegra quad -core 1.9GHz , 72 unit Nvidia GeForce GPU, 2GB RAM, USB port, micro- USB port, dual-band Wi-Fi  dan menyokong 4K video definisi tinggi. CEO syarikat, Zhu Jun juga berkata konsol Fun Box akan mempunyai Gamepad Bluetooth dengan graviti dan sensor getaran.

Pengguna juga boleh menonton video berdefinisi tinggi menerusi USB atau online.

Produk ini dijadualkan untuk memasuki pasaran pada bulan Mei ini dengan harga sekitar 1,200 Yuan (RM640) .

Guandong Cable Network baru sahaja melabur sebanyak 12.50 juta yuan pada ZTE The9 untuk saham kongsian sebanyak 10%, yang akan menyediakan permainan berbayar, video dan perkhidmatan membaca kepada lebih dari 13 juta pelabur.

ZTE dan The9 akan berurusniaga dengan pembangun-pembangun permainan video untuk menambah lebih banyak game pada konsol Fun Box ini.

Read More

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com