Thursday, 29 March 2012

Cara Check Speed Blog/Website


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Hari ini aku nak share tutorial bagaimana nak check speed loading blog atau website korang.
Tuto ini sesuai untuk para bloggers or whatever yang nak check sama ada blog dorang berat atau ringgan.

FAKTA :
Tahukah anda kalau blog anda berat ini secara tidak langsung akan menyebabkan readers LARI!

Ok cara nya simple mimple pimple xD.

Korang cuma perlu pergi ke link ni :

http://www.iwebtool.com/speed_test

Cuma masukkan link blog/website korang dalam kotak yang disediakan dan click CHECK!
Hasilnya akan keluar di bawah kotak tu.



Jom tengok hasil speed test blog ni :




OMG!Berat kan?huhu :(
note : bawah 100 KB dikira Ideal atau ringan.

Sedikit Tips Untuk mengurangkan berat blog :

  • Remove widget yang tak perlu.
  • Kurangkan banner-banner,iklan-iklan.
  • Kurangkan popup.
  • Minimakan gambar untuk setiap post.
  • Paling penting template korang.jangan la terlalu fancy atau banyak grafik sangat. :D
  • Dan yang lain-lain korang boleh google. :D
Ok enjoyss~
Assalamualaikum
Item Reviewed: Cara Check Speed Blog/Website Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com