Tuesday, 12 June 2012

Doodle?Apa tu?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Entry kali ini aku nak share dengan korang apa itu doodle.Mesti banyak yang dah tau,tapi entry ni untuk yang masih tak tahu la >.<

Mesti bagi kaki blogwalking semua pernah nampak kan doodle2 di blog-blog kan?Apa sebenarnya doodle ni?Jom tengok :D



Doodle yang dibuat oleh kawan aku, Azhunk.Cute kan? xD
Doodle ni lukisan atau lakaran yang tiada motif. Dalam bahasa Melayu dipanggil coretan atau conteng. Doodle boleh jadi abstrak dan kadang-kadang menggambarkan apa yang kita sedang fikir. Biasanya, masa sekolah dulu, suka menconteng di buku latihan, buku catitan meeting dan ada sesetengah tu kat dinding rumah pun jadi.
Senang cerita doodle ni kita lukis waktu kita berkhayal.Err tapi bukan berkhayal macam mabuk semua tu -_-
Waktu kita boring2 tak tahu nak buat apa semua tu.Kalau bagi budak sekolah waktu dengar ceramah tu mesti bawak pen dan kertas kan?Ha! Waktu tu la idea nak berdoodle tu datang.hahahah! >.<

Ni istilah omputeh pulak haha :

doodle is an unfocused drawing made while a person's attention is otherwise occupied. Doodles are simple drawings that can have concrete representational meaning or may just beabstract shapes.
Stereotypical examples of doodling are found in school notebooks, often in the margins, drawn by students daydreaming or losing interest during class. Other common examples of doodling are produced during long telephone conversations if a pen and paper are available.
Popular kinds of doodles include cartoon versions of teachers or companions in a school, famous TV or comic characters, invented fictional beings, landscapes, geometric shapes and patterns, textures, banners with legends, and animations made by drawing a scene sequence in various pages of a book or notebook.


Nak tau lebih lanjut click sini : Wiki Doodle
Credit : http://jomsurf.com/tag/apa-itu-doodle/


Baiklah sebelum menutup tirai(ceewahh xD) aku nak share blog kawan aku.dia memang pandai ber-doodle.bnyak doodles yang lawa-lawa dia buat.antaranya macam yang kat atas tuh.hehe
Blog beliau : Azhunk World


Baiklah sampai sini saja.Assalamualaikum~

Item Reviewed: Doodle?Apa tu? Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com