Tuesday, 31 July 2012

Seruan Dari Langit - 15 Ramadhan

UPDATE : HADIS INI TIDAK SAHIH DAN LEMAH.JADI JANGAN LAH PERCAYA DENGAN APA YANG KORANG JUMPA DEKAT INTERNET.AKU PUN BARU TAU.


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Alhamdullilah dan seminggu lebih kita berpuasa :) 
Baiklah hari ini aku nak share satu article menarik tentang peristiwa misteri yang akan berlaku pada 15 ramadan bersamaan 3 Ogos 2012.Di-copy-paste dari blog Idzhâr BlògMengikut perhitungan saya kejadian itu diramal akan terjadi pada tarikh 15 Ramadhan 1344H atau 3 Ogas 2012 bersamaan dengan hari Jummat. Sama dengan hadis Nabi mengenai huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan yang ketika itu akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit. Pada kajian dan ramalan saya suara keras yang amat dahsat tersebut kemungkinan akan muncul pada waktu sebelum subuh atau sebelum terbit fajar. Hadis Nabi di bawah ini mungkin ada kaitan dengan peristiwa tersebut.

Dari Nu’aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah saw. bersabda: 

“Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal…”. Kami bertanya: “Suara apakah, ya Rasulullah?” Beliau menjawab: “Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum’at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari rumahnya, pada malam Jum’at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum’at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah “, karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa”.

Dalam kitab Ad­Duratun Nafi’ah Fi Isyratis Sa’ah ada membahaskan sebuah hadits yang diriwayatkan oleh Abu Said, Ummu Salamah, Aisyah bin Malik dan Huzaifah Al-Yamani ada menyatakan bahawa salah satu tanda kemunculan Imam Al Mahdi ialah datang dua seruan dari langit. Seruan yang pertama iaitulah seruan daripada langit dengan katanya, “Ketahuilah olehmu akan bahawa seorang yang keluar pada bumi yang bernama Mahdi itu sebenarnya keluarga Muhammad.” (Dan seruan kedua) iaitulah seruan syaitan dengan katanya, “Ke­tahuilah olehmu bahawa seorang yang keluar pada bumi yang bernama Mahdi itu sebenarnya dari ketuarga Isa.” (Lihat Ad­Duratun Nafi’ah Fi Isyratis Sa’ah)

Suara keras tersebut adalah suara malaikat dari langit yang bertujuan untuk memberi peringatan dan amaran kepada sekelian manusia tentang akan kemunculan Al Mahdi dan juga Dajjal Al Masih.

Disebut bahawa seruan malaikat dari langit tersebut berkata :

“Wahai (sekalian) manusia, sesungguhnya Allah telah membinasakan orang-orang yang zalim, orang-orang munafik dan sekutu-sekutu mereka. Allah telah mengangkat seorang yang terbaik dari umat Muhammad SAW sebagai pemimpin kamu semua. Oleh itu, sambutlah dia di Makkah. Dia adalah al-Mahdi yang bernama Ahmad bin Abdullah.”

Suara malaikat itu dapat didengar oleh semua orang dengan jelas, dapat difahami oleh setiap manusia, menurut bahasa masing-masing, sehingga yang sedang tidur akan terjaga, yang terlena akan turut mendengarnya. Suara itu terdengar seperti dekat dengan telinga mereka. Mereka saling bertanya kepada orang yang di sebelahnya sama ada turut mendengar apa yang dia dengar itu atau tidak. Yang tinggal di Malaysia akan bertanya kepada rakannya yang tinggal di negara jiran yang lain mengenai hal yang sama, begitu juga yang tinggal di negara-negara lain.

Semoga peringatan tersebut dapat memberi satu iktibar dan keyakinan yang mendalam kepada sekelian umat muhammad saw dan juga untuk diri saya bahawa kita sebenarnya sudah semakin hampir ke penghujung akhir zaman dan semakin hampir kita untuk bertemu dengan Allah swt. Berbanyaklah membuat amalan yang soleh dan tinggalkanlah segala amalan terkeji, sesungguhnya janji Allah itu benar, Syurga dan Neraka Allah itu benar, Perhitungan dan Pembalasan itu sesuatu yang pasti.

Allhualam.
Item Reviewed: Seruan Dari Langit - 15 Ramadhan Description: Rating: 5 Reviewed By Unknown

Share:

8 comments:

 1. Maaf tarikh tersebut salah. tahun ni 1433 Hijr.

  ReplyDelete
 2. janganlah kamu meramal-ramal bila datangnya hari kiamat itu dan janganlah kamu meramal bila datangnya dajjal itu...
  sesungguhnya ilmu tentangnya hanyallah Allah s.w.t sahaja yang tahu...
  kita serahkan sahaja kepada Allah...sesungguhnya dialah sebaik-baik tempat memohon perlindungan...

  ReplyDelete
 3. terima kasih comment.maaf ini pun saya copy paste dari internet

  ReplyDelete
 4. Biasalah tu bro. Itu namanya internet. Dunia tanpa sempadan. Jika ada kemusykilan boleh tanya dilaman ni. Keraajaan Malaysia (JAKIM) punya. http://www.islamgrid.gov.my/ Rujuk juga beberapa soalan yang telah ditanyakan oleh orang terdahulu. http://kemusykilan.islamgrid.gov.my/

  ReplyDelete
 5. tpi daripada internet xbole di percayai jgk..kite kne tnyer dari ulama secara dpn2..

  ReplyDelete
 6. Cube tanye harun din....

  ReplyDelete

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com