Saturday, 20 October 2012

10 Langkah Nak Naikkan Alexa Rank

Rahsia Naikkan Alexa Rank


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Ok entry hari ini tentang ALEXA.

Siapa ALEXA ni?AWEK ke? hehe sorry bro ni bukan awek ye...
Alexa adalah website yang menyenaraikan ranking blog dan website dari seluruh DUNIA.Ranking alexa diambil kira dari segi trafik atau pelawat blog kita.

Cara nak tengok ranking alexa adalah kalau angka ranking tu lagi kecil maksudnya lagi populer la blog tu atau banyak trafik.

Alexa ni sebenarnya sangat penting untuk blog kita kerana ianya berfungsi untuk memberitahu pelawat tentang status trafik sesuatu blog itu.Kalau trafik tinggi banyak la pelawat minat :P

Selain itu alexa juga amat penting untuk menarik syarikat-syarikat pengiklanan untuk letak iklan di blog kita.Lagi power rank alexa lagi banyak syarikat nak letak iklan :D
Link alexa : http://www.alexa.com/

Kalau korang cek blog aku punya alexa dalam Malaysia memang NO DATA la sebab haritu aku tukar domain.jadi dia makan masa sedikit huhuu...

#Update : Selepas aku guna cara2 dibawah alexa aku pun dah naik.blog aku pun dah dapat PR1.cuba korang tengok dekat sidebar.hehe :D

Jadi tujuan entry hari ini ialah aku nak share cara nak naikkan Alexa Rank blog korang!
Ok malas nak tulis panjang-panjang jom terjah!
Tips-tips ni di ambil dari blog Azidi.com

1. Install Alexa toolbar pada browser anda. Boleh download DI SINI.
Ini adalah langkah pertama...

2. Letakkan Alexa Widget ke website anda.Dapatkan DI SINI
Ini sangatlah penting sebab kalau ada yang click widget ini,ia akan dikira sebagai traffik :D

3. Jadikan blog atau website anda sebagai Home Page pada browser yang diinstall dengan Alexa tool bar tadi.

4. Daftar atau register di semua media sosial popular ketika ini seperti facebook, twitter, dig, stumble upon, google plus, dan macam-macam lagi kerana medium ini boleh menyumbangkan trafik yang tinggi ke blog anda.Aku cadangkan join group-group blogger di facebook dan like page-page.

5. Buat entri mengenai Alexa dari masa ke semasa dan gunakan keywords yang hot supaya entri yang anda keluarkan nanti dibaca oleh ramai orang yang seterusnya akan meningkatkan trafik. Macam yang aku tengah buat sekarang ni..keluarkan artikel mengenai Alexa. Hehe

6. Sediakan satu kategori atau tag khas mengenai Alexa, supaya segala artikel yang dikeluarkan diletakkan dalam satu tempat..ramai orang nak tahu tentang benda ni satu hari nanti..

7. Tinggalkan komen-komen bernas di blog-blog yang anda rasakan mempunyai follower yang ramai.. ada masa aku memang akan buat blogwalking dan tinggalkan kenangan kat situ hehe..

8. Daftarkan diri di forum-forum percuma dan menjadi ahli aktif di dalamnya.Promote la blog korang dalam tu hehehe

9. Beli iklan banner dan promosikan atau link exchange.Korang exchange banner dengan blog-blog lain :D

10. Minta kawan-kawan install Alexa Toolbar dan tolong review blog anda.. yang ni memang membantu sangat.. so atas sebab tulah aku berharap sangat pada blogger-blogger kat luar sana untuk luangkan masa buat review sedikit pasal blog aku ni di link ni.. http://www.alexa.com/write/review/reaperz.net

Tulis je apa-apa pun.Janji review.kalau boleh letak 5 bintang.hehe

Pada yang tak keberatan tolong review blog aku tu aku ucapkan bejuta infiniti terima kasih.Tinggalkan link review blog korang di comment yer boleh la aku review balik.Win-win situation kan?heehehe


Ok itu saja yang dapat aku kongsikan.Apa yang penting usaha dan semangat kena ada ya :D
Baiklah sekian Assalamualaikum...
Item Reviewed: 10 Langkah Nak Naikkan Alexa Rank Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com