Tuesday, 20 November 2012

15 Tips Meningkatkan Trafik Blog



Assalamualaikum dan salam sejahtera.Entry kali ini khas buat para blogger di luar sana yang inginkan cara untuk meningkatkan trafik blog mereka.Trafik adalah sangat penting kerana ianya ibarat NYAWA kepada sesebuah blog.Tips dibawah aku ambil dari blog Denai Hati .Ok jom tengok 15 tips meningkatkan trafik blog.
  1. Daftarkan blog anda di search engine Google, Yahoo dan Bing
  2. Buat Facebook Fanpage untuk blog dan ajak seberapa ramai LIKE.
  3. Anjurkan contest yang berterusan untuk pelawat setia.
  4. Ramai Blogger sangat suka membaca balasan dari komen yang mereka tinggalkan.Jadi, korang mesti selalu cek comment baru yang ditinggalkan dan balas komen mereka.
  5. Jika anda terjumpa entri yang menarik di blog yang lain, buat entri khas tentang kisah menarik tersebut dan letakan backlink kepada blog tersebut. Rakan Blogger lain pasti akan buat perkara yang sama kepada anda.
  6. Daftar dengan ComLuv.com dan pasang plugin commentLuv. Rakan Blogger pasti lebih suka meninggalkan komen di blog anda bersama dengan link entri terakhir blog mereka.
  7. Buat entri yang sering dicari oleh ramai orang seperti cara semak saman trafik, jadual cuti umum setahun, senarai orang paling kaya, jadual peperiksaan dan sebagainya.
  8. Ping entri baru dengan menggunakan khidmat Ping percuma seperi Pingler dan Pingoat.
  9. Sesekali buat entri yang kontroversi tetapi pastikan tidak melanggar undang-undang negara dan hukum agama.
  10. Jemput Rakan Blogger yang mempunyai ramai pengikut menjadi penulis jemputan di blog anda.
  11. Gunakan nama domain blog anda sebagai username di laman sosial seperti Facebook, Twitter, Google + dan Forum.
  12. Join group-group blogger di Facebook.Dengan ini korang boleh ping entry terbaru korang.
  13. Korang mestilah selalu ber-blogwalking dan membuat kawan baru dengan blogger-blogger lain.Jangan jadi blogger yang sombong.
  14. Post entri sekurang-kurangnya sekali sehari dan pastikan setiap entri berkualiti bukan sekadar hanya menulis sahaja.
  15. Cipta tagline khas di akhir email yang boleh mengajak rakan-rakan melawat blog anda.

Insyallah jika korang try semua tips ni tentu trafik korang akan meroket hehe.Aku sendiri pun gunakan tips ini untuk meroketkan trafik.Alhamdulillah sangat berkesan.Apa pun yang paling penting adalah semangat dan usaha.Sampai di sini saja Assalamualaikum.
Item Reviewed: 15 Tips Meningkatkan Trafik Blog Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com