Wednesday, 14 November 2012

Tutorial On/Off Num Lock Untuk Laptop



Assalamualaikum dan salam Maal Hijrah.Baiklah entry hari ini aku nak ajar macam mana nak on dan off NUM LOCK di laptop.
Kebanyakan laptop tidak mempunyai numlock,tetapi laptop2 baru sekarang dah disertakan siap dengan num lock.Num lock ni selalunya hanya terdapat di keyboard desktop pc.

Apa kegunaan num lock ni?

Ok kalau jawapan aku simple je, GAME.haha >.<
banyak lagi sebenarnya fungsi dia.

Ok bagi pengguna laptop yg suka main game mesti ada sesetengah game yang perlukan korang guna num lock kan?Jangan risau,tutorial kali ini aku nak ajar macam mana nak aktifkan numlock di laptop biasa.


Inilah NUMLOCK!

1.Mula2 sekali korang copy code dibawah :



set WshShell = CreateObject("WScript.Shell")
WshShell.SendKeys "{NUMLOCK}"


Paste ke dalam notepad.
File Name : numlock.vbs

File type : All File

2. Bila dah save, double click di file numlock.vbs.Dan numlock korang akan aktif!


Ok korang boleh tengok gambar ni untuk tau di mana kedudukan nombor2 numlock tu.
Gambar :



Mungkin berbeza sikit.Korang boleh explore cari num lock tersebut.Tekan2 je kat keyboard hehe

3. Ok macam mana nak OFF balik numlock tu?
Double click sekali lagi pada numlock.vbs yang korang buat tadi.

Ok sampai sini saja tuto hari ini.Happy gaming!
Salam maal hijrah~

Item Reviewed: Tutorial On/Off Num Lock Untuk Laptop Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com