Saturday, 9 February 2013

Buat Software Kalkulator Dengan Notepad

Assalamualaikum dan salam sejahtera, entry hari ini aku nak ajar cara buat program kalkulator dengan menggunakan notepad sahaja.
Program ini adalah program batch.

Mungkin agak tidak berguna kalkulator ini sebab dalam windows pun dah sedia ada calculator kan? tapi sekali sekala guna kalkulator batch macam ni pun best jugak hehe.ini juga salah satu basic programming untuk membuat software.

Ok jom!

1. Mula-mula copy code dibawah :



@echo off
title Batch Calculator by Reaperz.net
color a
:top
echo --------------------------------------
echo -Welcome to Batch Calculator by Reaperz.net!-
echo --------------------------------------
echo Masukkan Pengiraan
echo.
set /p sum=
set /a ans=%sum%
echo.
echo = %ans%
echo ---------------------------reaperz.net-------------------------------
pause
cls
echo Jawapan Sebelum: %ans%
goto top
pause
exit

Paste kedalam notepad dan save :

File Name : kalkulator.bat
Save as type : All Files (*.*)

2. Sekarang korang cuma perlu buka file yang korang buat tadi dan tadaaa! kalkulator korang dah siap!
Senang kan?

SS :




Ok selamat buat software hehe...
Item Reviewed: Buat Software Kalkulator Dengan Notepad Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com