Thursday, 30 May 2013

Tutorial Menggunakan PuTTY

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Seperti yang aku janji aku akan ajar pulak cara nak menggunakan PuTTY.Bagi yang belum tahu lagi apa itu PuTTY boleh rujuk entry sebelum ni :
Apa itu PuTTY dan Kegunaannya

Ok jom!

Sebelum kita menggunakan PuTTY kita kena aktifkan dulu Port SSH.


=> di fedora=> service sshd start “untuk mengaktifkan port ssh”
=> chkconfig sshd on “servis aktif terus berjalan”


jika untuk mengetahui sshd sudah terinstall belum :

service sshd status

jika failed maksudnya ssh belum diinstall jadi korang kena install openssh dulu :


Cara menggunakan PuTTY :


Buka software PuTTY yang korang download dan akan keluar lebih kurang macam gambar dibawah :





1. Langkah awal menggunakannnya



2. Sekarang masa untuk mengisi login.Login as dan Password mestilah sama dengan pc yang korang nak remote.




3. Bila korang dah berjaya connect, sekarang korang kena akses sebagai Full Administrator komputer linux yang kita remote itu.Maksudnya login sebagai ROOT.





Siap!


Simple je kan? Sekarang korang boleh la guna commands linux untuk copy,browse,edit atau apa2 saja dengan computer yang korang remote tu.

Sumber

Item Reviewed: Tutorial Menggunakan PuTTY Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com