Thursday, 16 May 2013

Tutorial Pasang Incoming Search Terms Di Blogger

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Hari ini aku nak share satu benda yang menarik iaitu cara nak pasang widget Incoming Search Terms di blogger/blogspot.

Untuk pengetahuan korang widget Incoming Search Terms ni sangat baik untuk SEO blog kita kerana fungsi widget ni adalah untuk memaparkan keywords yang berkaitan dengan post kita.
Tetapi widget Incoming Search Terms ni hanya terdapat di Wordpress saja dan dikenali sebagai Search Terms Tagging 2 (STT2) .

Tapi jangan risau harini aku akan ajar korang macam mana nak buat di blogger/blogspot!




Widget Incoming Search Terms Di blog ni


1. Mula-mula korang masuk Dashboard blog korang dah buat post baru. Post lah apa2 pun yang korang nak.

2. Sekarang korang kena klik tab HTML dan paste code dibawah di bawah sekali selepas post korang tu.



<!-- Search Term Tagging by Reaperz.net -->

<div style='padding:8px;border:1px solid grey;margin-top:5px;'>
<div style='font-size:15px;font-weight:bold;'>Incoming Search Terms :<br></div>

<ul>
<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>
<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>
<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>
<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>

<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>

<li>
<a href="#" title="Keywords Korang">Keywords Korang</a>
</li>


</ul>
</div>
<!-- Search Term Tagging by Reaperz.net habis -->


3. Kemudian korang edit perkataan Keywords Korang kepada keyword yang korang nak.pastikan keyword tu sama dengan keyword post korang tu lah.
Nak cari keyword disini : Google's Keyword Tool


Korang boleh letak banyak mana pun keywords tapi jangan banyak sangat sebab google akan kata spam keywords.

Rujuk gambar :



Dah paste code incoming search terms dan siap masukkan keywords


4. Akhir sekali click Publish! 

note: jangan click tab Compose balik kalau tak nanti tunggang langgang post korang.

note2: Code Incoming Search Terms ni korang kena paste waktu dah habis tulis,edit post.kiranya waktu dah korang confirm nak publish.


Siap dah! senang je kan? tapi korang kena letak code tu setiap kali korang buat post lah.Aku dah try letak dalam Post Template dekat Settings > Posts and comments tapi bila tulis post baru post tu jadi caca marba hahahaha >.<

Kalau korang ada cara lagi senang nak pasang widget ni share2 lah ya :D
Assalamualaikum...



Item Reviewed: Tutorial Pasang Incoming Search Terms Di Blogger Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com