Friday, 7 June 2013

5 Aplikasi Menarik Untuk Ubuntu


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Entry hari ini aku nak share beberapa aplikasi menarik dan lawak untuk Ubuntu ataupun Linux lain.
Aplikasi-aplikasi ni sebenarnya tak ada fungsi pun tetapi boleh membuatkan korang tersenyum lebar hahahhaha :P

1. Oneko


Aplikasi ni akan menampilkan seekor kucing berlari mengejar tikus ( pointer mouse) di desktop korang.Bila korang gerakkan mouse, kucing itu akan terus mengejar.

Cara nak install b
uka terminal dan tulis :

sudo apt-get install oneko  

Lepas dah install, nak jalankan aplikasi ni buka terminal dan tulis :

oneko

nak hentikan tekan CTRL+C di keyboard.




2. Xpenguins


Aplikasi ni akan membuatkan banyak penguins "terjun" ke desktop korang.Ada yang selamat dan ada yang tak.Penguins yang terselamat akan buat beberapa aksi yang menarik seperti membaca buku,bermain skateboard, jalan-jalan dan lain-lain lagi.

Cara nak install buka terminal dan tulis :


sudo apt-get install xpenguins  

Nak run aplikasi ni buka terminal dan tulis :

xpenguins


Nak hentikan tekan CTRL+C di keyboard.



3. Xsnow


Aplikasi ni akan menampilkan suasana Christmas di desktop.Lengkap dengan salji dan santa claus dan rusa-rusa.

Cara nak install buka terminal dan tulis :


sudo apt-get install xsnow 

Nak jalankan aplikasi ni tulis dalam terminal :

xsnow


Nak hentikan tekan CTRL+C 



4. Free The Fish

Merupakan Easter Egg dari Gnome desktop Ubuntu Anda.Aplikasi ni akan menampilkan seekor ikan emas berenang-renang di desktop.
Aplikasi ni korang tak perlu install.tetapi korang mestilah menggunakan Gnome desktop.Unity tak ada.

Cara nak aktifkan : 


Tekan ALT+F2, dan tulis free the fish

Nak hentikan buka terminal dan tulis :


killall gnome-panel 




4. Figlet

Aplikasi ni akan menampilkan tulisan dalam huruf-huruf besar seperti Ascii Art.

Cara nak install buka terminal dan tulis :


sudo apt-get install figlet

Cara nak guna buka terminal dan tulis :

figlet rehmoe


note : ganti rehmoe dengan apa2 yang korang nak!




5. Cowsay


Aplikasi ni sangat menarik kerana menampilkan seekor lembu yang berkata-kata dengan tulisan kita dalam bentuk ASCII.

Cara nak install tulis di terminal :


sudo apt-get install cowsay

Cara guna :

cowsay "AYAT KORANG"



Sumber : Rehmoe

Baiklah itu saja aplikasi menarik yang boleh korang install di ubuntu.Semoga berjaya haha


Item Reviewed: 5 Aplikasi Menarik Untuk Ubuntu Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com