Sunday, 2 June 2013

Cara Nak Ringankan Komputer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.hari ni aku nak ajar macam mana nak "ringankan" dan seterusnya dapat melajukan komputer korang.

Untuk pengetahuan korang, dalam Sistem Operasi Windows terdapat satu folder bernama Temp .Folder ni tujuan dia menyimpan files sementara yang mana kita gunakan sewaktu install software,delete software, dan sebagainya.Tapi, files sementara ni tidak di delete.Jadi space komputer kita berkurangan
 >.<
Hari ni aku nak tunjukkan macam mana nak buka folder Temp dan delete semua file di dalam folder tu.

1. Mula-mula korang click Start Button. Kemudian korang tulis %temp% di kotak Search.


Lepas tu tekan Enter!

2. Selepas itu akan keluar folder Temp :



3. Sekarang apa yang korang perlu buat adalah korang kena delete semua file dalam folder ni.Jangan risau! tak akan memberi kesan pada komputer korang cuma space korang akan jadi lebih ringan!

korang highlight semua file dalam folder Temp dengan tekan CTRL + A.


Sekarang korang Delete semua file!

Siap!
Lepas ni komputer korang akan lebih ringan :)

Item Reviewed: Cara Nak Ringankan Komputer Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com