Tuesday, 11 June 2013

Tutorial Encrypt dan Decrypt PHP Script


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Hari ini aku nak ajar macam mana nak encrypt dan decrypt script PHP korang.

Maksud mudah encrypt atau encode adalah "menyembunyi" sesuatu supaya tidak boleh dibaca. Selain itu tujuan encrypt juga untuk mengecilkan saiz sesuatu script.
Decrypt atau decode pula bahasa mudahnya ialah "merungkai" kembali code yang tidak boleh dibaca supaya dapat dibaca semula.

Dalam post ni aku akan ajar kedua-duanya.

Encrypt PHP Script

1. Mula-mula korang buka website ni :

2. Selepas itu korang buat macam dalam gambar :


Isi script PHP korang dalam kotak besar "input code" tu. kemudian buat semua macam dalam gambar.
Kemudian click Encode.

note: di bahagian "Select nested functions combination to encode the PHP code *:" ni korang tick semua untuk lebih susah decrypt.jadi script korang akan lebih selamat la.


3. Hasil encrypt akan keluar di kotak bawah.


Siap!

Decrypt PHP Script

1. Mula-mula korang buka web ni :
Online PHP Decoder

2. Kemudian isi script yang korang nak decrypt dalam kotak yang pertama :


Kemudian click Decode.

3. Hasil akan keluar banyak sebab decrypter website ni akan cuba decrypt dengan banyak cara sampailah berjaya.


Ini contoh yang aku buat.dalam contoh ni aku cuma Encrypt dengan cara yang mudah dan satu jenis encryption saja.jadi hasil hanya 1.Kalau lagi banyak encryption yang terdapat pada code tu, akan keluar lagi banyaklah hasil.

Ok itu saja.Selamatlah code korang lepas ni haha.

Item Reviewed: Tutorial Encrypt dan Decrypt PHP Script Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com