Sunday, 1 December 2013

Tutorial Install OWASP Joomla Vulnerability Scanner di Windows


Assalamualaikum dan salam sejahtera.Entry kali ini aku nak share cara nak install OWASP Joomla Vulnerability Scanner atau Joomscan di Windows.

Tool ini adalah untuk scan kelemahan yang terdapat di dalam sesebuah website Joomla seperti 0day, exploit dan lain2... 

Tool ini Linux pun boleh guna. Caranya sama saja tapi tak perlu install Perl sebab Linux dah tersedia ada.

Ok jom..

1. Tool ini ditulis dalam bahasa Perl. Jadi korang perlu Perl untuk jalankan tool ini. Download Active Perl :

Download Link: http://www.activestate.com/activeperl/downloads


lepas download, install.

2. Download pula OWASP Joomla Vulnerability Scanner dan extract.

Download Link: http://sourceforge.net/projects/joomscan/files/latest/download


Aku cadangkan korang extract ke desktop.Rename folder yg korang extract jadi joomscan. 
Kemudian copy folder joomscan ke Drive C:/ untuk senang guna.

Gambar :




3. Sekarang korang buka CMD (Command Prompt). cara nya tekan Start, kemudian taip CMD di kotak search :



4. Lepas tu CMD akan terbuka. Sekarang korang kena pergi ke directory joomscan yg korang extract tadi. cara nya dengan menggunakan command CD.

Taip di CMD :

cd C:\joomscan

kemudian tekan Enter. korang sekarang akan ada dalam folder joomscan. 
Gambar :



5. Sekarang semua dah ready, kita dah boleh guna Joomla scanner ni. Caranya :

Taip command :

perl joomscan.pl


Tekan Enter! 

tunggu sekejap untuk loading. Kalau berjaya, korang akan dapat macam ni :



Siap!
note : kalau keluar access denied, korang tutup antivirus dulu.


6. Cara nak guna Joomla Scanner ni :

taip command :
 perl joomscan.pl -u http://target.com/ 

gantikan http://target.com/ tu dengan laman web yang korang nak scan. 



INGAT! tool ni untuk scan JOOMLA sahaja.


Baiklah sampai sini saja tutorial ini. Selamat mengguna :)




Item Reviewed: Tutorial Install OWASP Joomla Vulnerability Scanner di Windows Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com