Thursday, 13 February 2014

Hentikan Pencuri Wifi Dengan NetCut

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Entry hari ini aku nak ajar cara menggunakan NetCut.

Apa fungsi NetCut ni? NetCut ni bertujuan untuk "potong" atau cut off koneksi sesebuah komputer dengan WiFi. NetCut ni sangat berguna untuk hentikan pencuri wifi.

Syaratnya ialah mangsa korang tu guna wifi sama yg korang guna.

Maksud "pencuri wifi" ni adalah orang yang hack wifi korang dan selalu menggunakan wifi korang dengan free, dan akibatnya speed internet korang jadi slow!

Ok malas tulis panjang2 jom enjoy tutorial ni..

Cara menggunakan NetCut

1. Mula-mula korang download netcut :
NetCut 2.1.4


2. Lepas download, korang install. 
Lepas tu buka software netcut. akan keluar loading macam ni :



Tunggu sampai keluar macam ni :


3. Sekarang korang perlu tengok IP computer korang. 

Caranya, buka CMD (tekan Start, type CMD, Enter.)
Kemudian type : ipconfig
Enter!



Tengok dibahagian IPv4 Address. Di situ ada IP komputer korang. jadi korang kena ingat IP ni!


4. Selepas itu pastikan korang tanda kotak "Protect My Computer".
Benda ni berfungsi untuk melindungi komputer korang dari kena cut off dengan orang lain.




5. Baiklah, sekarang masa untuk kita Cut off!
Tengok gambar di bawah betul2 dan teliti!



Ok dalam netcut ni terdapat 2 IP yang korang tak patut cut off :
1. IP korang sendiri (rujuk STEP 3)
2. IP server internet. (kalau korang potong ip ni, korang pun tak boleh guna internet tu)

Lepas dah tahu semua tu, untuk cut off, korang tekan dekat IP mangsa. kalau ada lebih dari satu, korang highlight ja semua guna mouse.

Lepas tu, tekan butang Cut off (Ready) di atas!
note: korang kena pastikan yang butang tu tertulis Ready. kalau tulis in testing... korang tak boleh cut off lagi.

6. Kalau berjaya, akan jadi macam dalam gambar di bawah. icon computer tu akan jadi warna merah.



Tahniah! korang dah berjaya hentikan pencuri wifi durjana hahahahhaha

Buat pengguna Linux, nantikan tutorial seterusnya!


Item Reviewed: Hentikan Pencuri Wifi Dengan NetCut Description: Rating: 5 Reviewed By Afif Zafri

Share:

Popular Posts

© 2011 - Reaperz All rights reserved | Theme Designed by Seo Blogger Templates DMCA.com